Gastles zwerfafval en plastic soep

Lesprogramma basisschool – Let’s Do It Kids

De Storytellers van Let’s Do It Nederland hebben een gastles zwerfafval en plastic soep ontwikkeld voor de basisschool.  We maken de wereld een beetje mooier door samen met kinderen en jeugd in actie te komen. We hebben een vorm van belevenisonderwijs ontwikkeld die er op gericht is om de hele school in één ochtend met de diverse aspecten van het (zwerf)afval thema in aanraking te brengen. De les van In de Noordzee is onderdeel van deze dag.

We willen 1 miljoen kinderen bereiken

In 2016 bereikten we bijna 4000 kinderen. En in 2025 willen 1 miljoen kinderen hebben bereikt met onze boodschap voor een duurzamere, betere wereld. Kun jij ons daarbij helpen? Mail Fiona fiona@indenoordzee.nl

Onze uitgangspunten

  • De kinderen maken, ieder op hun eigen niveau, kennis met de problemen van zwerfafval in diverse variaties
  • De basisschoolkinderen leren de waarde van afval in te zien
  • De basisschoolkinderen ruimen in de wijken rondom de school zwerfafval op
  • De insteek van onze organisatie is dat de school niets hoeft te doen en dat wij alles regelen voor deze ochtend!
  • Wanneer de hele school op hetzelfde moment met hetzelfde thema bezig is geeft dit een sterk positief effect.

gastles basischool zwerafval en plastic soep

Ervaringen:

Ik beveel het programma graag aan. Het is een compacte, snelle manier van veel leerlingen bereiken en boeien.
Na de “theorie” zelf praktisch werk verzetten. We kijken met een goed gevoel terug, het programma krijgt zeker een 8!
Ine Koot, locatieleider van Het Vogelnest, Nieuwegein

Kinderen bewust maken hoe we omgaan met afval en hoe we Nederland en natuurlijk de aarde schoner kunnen maken, erg leerzaam en de kinderen waren actief betrokken bij het project. Heel belangrijk. Mooi initiatief. Bij het zelf verzamelen van afval in de wijk stonden we versteld van wat de mensen allemaal weggegooid hadden. Ook de informatie over de tijd die het afval nodig had om te vergaan, maakte de kinderen bewust van het nut om het afval te verzamelen. Basisschool Wormerwieken, Wormer

Wij hebben het als een zinvolle en leuke dag ervaren. DE spirit zit er nog steeds in! Ik zou een 8 geven en het zeker aanbevelen. Alles bij elkaar heel passend, ook binnen ons project.
Mariëtte Fransen, directrice basisschool De Dassenburcht Nuenen

Let’s Do it Schooldag

De Let’s Do it schooldag maakt jeugd van 4 tot 12 jaar bewust van de noodzaak van schone steden, dorpen en zeeën. En dat we daar samen aan moeten werken. Dat doen we middels het in één dag aanbieden van een belevenisprogramma voor alle groepen. Want wat een kind zelf beleeft, blijft beter hangen hebben inmiddels vele docenten en gemeenten met dit programma ervaren.

Met dit programma leren we kinderen:

  • over het nut en noodzaak van een schone stad, dorp en zee
  • over het gevaar van rondzwervend plastic voor de dieren in de Noordzee
  • over het voorkomen van afval en zwerfvuil en hoe de leerlingen daarin zelf het verschil kunnen maken

Maatwerk

Kinderen van groep 1-3, groepen 4-5-6 en groepen 7-8 krijgen ieder op hun eigen niveau een inspirerende en leuke gastles.

Stap 1: Bewustwording: van zwerfafval naar plastic soep (gastlessen groepen 4-8)

‘Zien is geloven’ zegt expeditieleider Melvin Redeker. Scheurend over de Noordzee zwemt hij samen met Fiona tussen bruinvissen en zeehonden. En ruimt ondertussen ook nog eens zwerfafval op. Wat een bijzonder verhaal! En die Fiona, die durft echt alles! 

Stap 2: Let’s do It: aan de slag in de wijk (begeleide opruimactie groepen 4-8)

Samen met alle juffen, meesters en ouders maken we coole plattegronden en gaan we op zoek naar zwerfafval in de buurt. We spreken af waar we gaan zoeken en zetten een kruisje als het SuperSchoon is. Ook maken we foto’s voor de Burgemeester of wethouder. Misschien komt hij/zij wel langs en kunnen we een collage overhandigen. Spannend!

Stap 3: Afval heeft waarde: Van afval naar grondstof (gastlessen groepen 4-8)

Afval is helemaal geen afval! Het is grondstof voor allerlei coole producten. Heb jij wel eens gehoord van Adidas gympies gemaakt van oceaanplastic? In zijn SuperSchone spijkerbroek vertelt de gastdocent hoe we plastic opnieuw kunnen gebruiken (circulaire economie) op een manier die iedereen begrijpt.  

PO Onderbouw Kabouter Zibbedeus maakt het bos schoon, of Het Elfje en het Troepmonster (Poppenkast of Kindertheater met nabespreking voor de groepen 1-3)

In één dagdeel ontdekken leerlingen in de onderbouw middels muziek, dans, poppenkast en theater hoe fijn het is om in een opgeruimde omgeving te spelen en dat dat heel goed voelt. Theater is bijzonder geschikt om dit thema over te brengen want het is de som van de energie van zowel de mensen op het podium als de energie van de kids. Die ervaring is voor kinderen bijna ‘magisch’. Dit theaterdeel wordt gecombineerd met een separate nabespreking van 20 min. Hierin wordt ingegaan op het omgaan met ‘afval’ na aanleiding van de theatervoorstelling. Dit programma is geheel verzorgd en docenten kunnen er gezellig aan meedoen. De bespreking is per klas, (max 30 kinderen per klas).

Geinteresseerd?
Mail Fiona fiona@indenoordzee.nl

gastles basisschool zwerfafval theater

In de Noordzee kids

Voor basischolen die liever een enkele gastles willen kunnen wij onze gastles In de Noordzee Kids aanbieden. Lees hier meer >