[masterslider_pb alias=”ms-5″ id=”5″]

Oorkwallen zweven door de Noordzee

In eerste instantie lijken kwallen sloom in het water te drijven. Het brein van de oorkwal gebruikt geavanceerde zintuigen om het weke lijf zo aan te sturen dat prooidieren worden gevangen, bedreigende situaties worden gemeden en om soortgenoten op te zoeken. Er gebeurt meer in het brein van een kwal dan je in eerste instantie zou denken.

Veel in de Noordzee en de waddenzee

Deze oorkwal is een veel voorkomende kwal in de Noordzee en de Waddenzee. Kwallen zweven op de stroming. Maar ze kunnen ook zwemmen. De kwal gebruikt daarvoor niet zijn vangarmen (tentakels). Op deze foto zijn die goed zichtbaar. Op zijn vangarmen zitten netelcellen waarmee de kwal kleine prooien zoals visjes en kreeftachtigen kan verdoven. Als je in zee zwemt en je komt in aanraking met deze tentakels kan dat een pijnlijke plek opleveren.

Samentrekkende bewegingen

De kwal zwemt door het samentrekken en ontspannen van zijn weke lijf. Als de spieren samentrekken wordt het water uit de de kwal geperst en daardoor wordt de kwal vooruit gestuwd. Door het ontspannen van de spieren opent de kwal als een paraplu.

Als een paraplu

Op foto vijf zie je hoe de kwal maximaal opengevouwen is. Het kwallenlijf bestaat voor 98 % uit zout water. Daardoor is de kwal zelf een onsmakelijke prooi voor andere dieren. Kwallen zijn sierlijke zeedieren, prachtig om naar te kijken.

Voortstuwing

De oorkwal vouwt haar lichaam samen. Door de samentrekkende beweging creëert de kwal zijn voortstuwing. De kwal kan gericht obstakels onder water ontwijken of soortgenoten op zoeken. De oorkwal ontleent zijn naam aan de vier opvallende ringen onder zijn doorzichtige mantel. Dit zijn geen oren maar de geslachtsorganen van de kwal.